Ruiterfitheid

Paardensport is te beoefenen voor ruiters van alle niveaus of je nu een beginnende ruiter bent of al hoger in de topsport zit.
Vaak wordt gedacht dat het enkel in de topsport van belang is dat het paard fit moet zijn om te kunnen presteren, dit geldt tevens voor de paarden die actief zijn binnen de basissport. Maar hoe zit dat nu als de ruiter niet fit is, dan is de kans groot dat het paard ook niet komt op het gewenste niveau van fitheid. Paardrijden wordt benoemd als een individuele sport, wanneer dit eigenlijk een teamsport is. Ruiter en paard vormen samen een team, daarom is het van belang dat beide partijen even fit zijn. Je moet elkaar kunnen aanvullen en kunnen helpen. Kan je nagaan wat voor een problemen het kan leveren aan een paard, wanneer de ruiter niet fit is.

Tijdens het paardrijden is de balans van de ruiter ontzettend belangrijk, wij verwachten namelijk dat het paard op vier benen in balans kan lopen onder de ruiter. Wanneer wij onze eigen balans niet onder controle hebben en dus scheef zitten, zitten wij het paard hier in de weg waardoor hij niet optimaal kan presteren.

Geen fit paard zonder ruiterfitheid

Wij weten nu dat ruiterfitheid niet enkel is voor ruiters die presteren op hoog niveau, ook beginnende ruiters hebben er baat bij wanneer zij fit zijn tijdens het paardrijden. Wanneer wij denken aan ruiterfitheid is de conditie als eerste belangrijk, zoals dat bij elke sport een pre is. Houding, lenigheid, coördinatie, ontspanning en focus volgen.

Bij de houding moet men vooral denken aan de core stability, rompstabiliteit. Niet alleen de buikspieren, maar ook de rugspieren kunnen hierin getraind worden. Door het versterken van de core, wordt de houding verbeterd en zijn de spiergroepen beter onder controle. Mogelijk is dat tijdens het paardrijden verkeerde spieren worden aangespannen. Goed voor het lichaam van ruiter en paard is wanneer de spieren van de ruiter op de juiste momenten kunnen ontspannen en aanspannen. Door het ontspannen en aanspannen van de spieren van de ruiter, kan het paard weer van de ontspanning naar de aanspanning lopen. Middels deze ontspanning kunnen wij het paard vertrouwen geven in de ruiter, waardoor de band tussen ruiter en paard sterker wordt.

Naast conditie en core stability, is lenigheid van een ruiter tevens belangrijk. Een ruiter zit in een en dezelfde houding, waardoor spieren kunnen verkorten. Van een paard wordt ook verwacht dat hij kan rekken en strekken, dus dan mogen wij het zelfde verwachten van de ruiter.

Een paard presteert het beste met een ruiter die weet wat hij doet en dus bewust is van zijn of haar hulpen. De coördinatie van hulpen staat hierin centraal, op welk moment moet een bepaalde hulp gegeven worden en wat brengt dit allemaal teweeg. De ruiter moet begrijpen tijdens het rijden wat er minder goed gaat, hoe komt dit, hoe los ik dit op met welke hulpen en wat is het doel dat ik uiteindelijk wil bereiken. Dit is niet mogelijk wanneer een ruiter geen controle heeft over zijn eigen hulpen, waardoor het paard in de war wordt gemaakt door vele verschillende prikkels.

Zoals eerder uitgelegd moet het paard van de ontspanning naar de aanspanning kunnen lopen, dit kan slechts alleen maar wanneer de ruiter ontspannen is. Om weer terug te vallen op de coördinatie , welke spiergroepen moet de ruiter kunnen ontspannen en aanspannen om het paard daar zo min mogelijk in de weg te zitten.

Als laatste kijken wij naar de focus van de ruiter, die leidt tot de focus van het paard. Zit een ruiter tijdens het rijden niet op te letten en meer om zich heen te kijken, dan is het natuurlijk niet raar wanneer het paard niet geconcentreerd is op de ruiter. Vanuit de focus van de ruiter kan er een bepaald doel worden opgesteld, waar ga ik naartoe werken in deze training en wat wil ik met deze training graag bereiken. Voordat de ruiter op het paard stapt is het handig wanneer deze al bewust is van wat hij of zij wil gaan rijden. Per slot is de ruiter net zo sterk als de zwakste schakel en geeft dit op den duur over aan het paard.

Bron: Lijf & Gezondheid

Oefeningen om jouw core stability te verbeteren vind je op de volgende pagina: Oefeningnen Core Stability ruiter

Bron: Sportzorg.nl (Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland. De ontwikkeling van de website is mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.)